Varkenshouder Bart Vergote over zijn sector: “Geen job van 9 tot 5”
Fiere papa, gedreven varkenshouder en enthousiast gemeenteraadslid in het West-Vlaamse Zedelgem: Bart Vergote combineert het allemaal. De liefde voor de boerenstiel kreeg hij van thuis uit mee, al is geen sector zo in verandering als de zijne. Toch ziet hij heel wat kansen om te investeren in een duurzame toekomst. “Passie is echt onontbeerlijk in deze job. Het doet deugd om te zien dat steeds meer consumenten de korte keten belangrijk vinden en bewuster kopen.”
De liefde voor zeugen, biggen en beren kreeg Bart mee van zijn grootouders aan beide kanten. “Het was dus niet zo gek dat mijn ouders in de jaren 80 een varkensbedrijf uitbouwden. Als kind stond ik op woensdagnamiddagen en zaterdagen als eerste in de stal om de kleine biggen te zien rondhuppelen. Het is daar dat mijn liefde voor de stiel ontstaan is. In 2010 nam ik het bedrijf over en bouwde meteen een stal bij. Een dikke elf jaar later besloot ik om de afdeling zeugen van het bedrijf stop te zetten en ging ik alleen verder met de vleesvarkens die worden aangeleverd. Vandaag hou ik zo’n 2.500 varkens en doe ik het in bijberoep. Ik combineer het met een vaste job in een veevoederbedrijf.”
Actieve maatregelen
De vleessector heeft het niet gemakkelijk. Hoe kijkt Bart naar de veranderingen van de afgelopen jaren? “Ik moet toegeven dat er veel druk op de schouders van de landbouwers in het algemeen ligt. Denk aan prijszetting, stikstof, wateruitdagingen ... Er wordt vaak naar de landbouwer gekeken, maar we nemen al heel wat maatregelen. Zo sloot ik een deel van mijn stal in het kader van de vrijwillige stopzettingsregeling om de uitstoot van ammoniak sterk terug te dringen. En ik investeerde in een ammoniak-emissie-arme (AEA) luchtwasser om de lucht te zuiveren.”
Ondanks alle uitdagingen doet Bart het nog steeds ontzettend graag. “Je wordt geen landbouwer om van negen tot vijf te werken en dan je schup af te kuisen. Als het alarm van mijn varkensbedrijf gaat, dan sta ik er direct. Gelukkig is mijn vaste job heel flexibel. (lacht) Passie is echt onontbeerlijk in deze sector. Het doet goed om te zien dat steeds meer consumenten de korte keten belangrijk vinden en bewuster kopen. Mijn varkensvlees ligt in de rekken bij vestigingen van Colruyt in de buurt. Dat lokale aanbod kan voor veel winkels een slimme verkoopmethode zijn.”
Wereldkoploper in dierenwelzijn
Wie Belgisch vlees op z’n bord legt, heeft het getroffen. België is namelijk koploper in de wereld als het over dierenwelzijn en kwaliteit gaat. “Het Belgische beleid stelt erg hoge eisen rond voedselveiligheid”, geeft Bart mee. “En ook retailers hebben via hun eigen labels vaak voorwaarden voor de stallen, dieren en duurzaamheidsmaatregelen. Zo heb ik bv. al jaren zonnepanelen. Daar draait de volledige dagproductie op. Daarnaast gebruik ik veevoer met etensresten van een productiebedrijf uit de buurt. Zo zetten we een rem op voedselverspilling. Al deze voorwaarden doen de sector duurzame stappen vooruit zetten.”