Naar hoofdinhoud
Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Home vlees Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Afbeelding
Meritus_runderen
Reglementering

Reglementering

De Belgische voedingssector volgt strenge nationale én Europese wetgeving

Er bestaat op verschillende bestuursniveaus heel wat wetgeving op het vlak van dierenwelzijn. Op het supranationale niveau legde de Europese verordening inzake de bescherming van dieren een specifieke reglementering vast per diersoort, productiesysteem en productiefase, waarbij het welzijn van landbouwdieren bij wet beschermd wordt tijdens het transport en de slachting.

Bijkomende nationale wetgeving

In België wordt de strenge Europese regelgeving nog aangevuld met bijkomende nationale wetgeving. Alle kwekerijen van landbouwdieren moeten die respecteren om het dierenwelzijn en de kwaliteit in de volledige keten te garanderen. De keten baseert zich hierop op specifieke lastenboeken, zoals Codiplan, Belbeef voor rundvee, Belpork voor varkens en Belplume voor pluimvee.

In 2014 werd dierenwelzijn als regionale bevoegdheid toegevoegd aan het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. De algemene federale dierenwelzijnswet blijft van kracht, maar de Vlaamse regering kan ook specifieke reglementering invoeren per diersoort en productiesysteem.

In 2025 werd de Vlaamse Codex Dierenwelzijn verder aangescherpt, waardoor de wetgeving rond dierenwelzijn werd versterkt. De bevoegde inspectiediensten van Dierenwelzijn Vlaanderen zien toe op de naleving van deze regels via gerichte controles en handhaving op het terrein.

Integrale ketenbewaking

Wereldtop traceerbaarheid en veiligheid voedsel

België staat aan de absolute wereldtop wanneer het gaat over de traceerbaarheid en de veiligheid van ons voedsel. Dat is een gevolg van ons goed uitgewerkte systeem van integrale ketenbewaking (IKB) en integrale kwaliteitszorg. Elke schakel in de productie, van riek tot vork, moet zich houden aan strenge normen die van vleessoort tot vleessoort verschillen. Er werd een afzonderlijk lastenboek per diersoort uitgewerkt. Denk aan Codiplan en Belbeef voor rundvlees, Belpork voor varken en Belplume voor gevogelte.

Het IKB-keurmerk geeft aan dat er bij de productie, het transport en de verwerking van het vlees extra controles hebben plaatsgevonden. Tijdens de controles bekijkt men onder meer of de eisen op het gebied van veevoer, dierenwelzijn, medicijngebruik, hygiëne, voedselveiligheid en transport worden nageleefd. Bij het transport moeten er bijvoorbeeld voldoende ruimte, lucht en ventilatie zijn en moeten de mogelijke transportafstanden zo kort mogelijk zijn. Op die manier wordt stress voor de dieren zo veel mogelijk vermeden. De uitvoerige controle van de keten garandeert de consument een mals en lekker stukje vlees, dat volledig traceerbaar en grondig gecontroleerd is.

Logo Vlees Wit

Marie-Elisabeth Belpairegebouw
VLAM – 7de verdieping
Simon Bolivarlaan 17, bus 411
1000 Brussel
België

Vlees.be: feiten en info over vlees van bij ons

  • Homepage
  • Gezondheid
  • Dierenwelzijn
  • Duurzaamheid
  • Belgisch vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Contact
  • © Vlees.be
  • Cookieverklaring
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacyverklaring
  • Problocks by Novation
  • Facebook
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact