Naar hoofdinhoud
Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Home vlees Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Afbeelding
Meritus_runderen
Verdoofd slachten

Verdoofd slachten

Varkens

De laatste jaren vond een grootschalig debat plaats over (vaak religieus geïnspireerde) onverdoofde slachtprocedures. De overheid heeft, in overleg met de sector en de betrokken gemeenschappen, een totaalverbod op onverdoofd slachtenuitgewerkt. Hierbij wordt geen uitzondering meer gemaakt voor dieren die geslacht worden volgens een religieuze ritus, zoals dat bij halal slachten het geval is.

Wanneer dieren verdoofd worden, wordt hun lijden tot een minimum beperkt en maken ze het moment van slachting niet bewust mee. Verdoving heeft bovendien geen invloed op de vleeskwaliteit.

De Vlaamse overheid heeft ook een lijst opgesteld met aanbevelingen van humane slachtmethoden per diergroep. Het verbod van de Vlaamse overheid is van kracht sinds 1 januari 2019 en werd ook door Wallonië goedgekeurd.

Belbeef-standaard

De verplichting om verdoofd te slachten werd al in 2018 opgenomen in het Belbeef-lastenboek. De gebruikers van de Belbeef-standaard hanteren de verplichting dus al langer. Rundvlees afkomstig van dieren die niet verdoofd geslacht werden, kwam al sinds oktober 2018 niet meer in aanmerking voor verkoop onder de Belbeef-standaard. De Belbeef-standaard is een kwaliteitseis die noodzakelijk is om Belgisch rundvlees te koop aan te bieden binnen de Belgische retailsector.

Sinds 1 januari 2019 is verdoofd slachten verplicht in Vlaanderen.

FAVV & dienst dierenwelzijn

Opleiding personeel

Opleiding sector personeel
Logo Vlees Wit

Marie-Elisabeth Belpairegebouw
VLAM – 7de verdieping
Simon Bolivarlaan 17, bus 411
1000 Brussel
België

Vlees.be: feiten en info over vlees van bij ons

  • Homepage
  • Gezondheid
  • Dierenwelzijn
  • Duurzaamheid
  • Belgisch vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Contact
  • © Vlees.be
  • Cookieverklaring
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacyverklaring
  • Problocks by Novation
  • Facebook
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact