Naar hoofdinhoud
Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Home vlees Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Afbeelding
Gewokte runderreepjes met boerenkool
Past vlees in een duurzaam én gezond voedingspatroon?

Past vlees in een duurzaam én gezond voedingspatroon?

Wie bewust wil eten, stelt zich al snel de vraag: past vlees nog in een duurzame levensstijl? Het antwoord is genuanceerd. Vlees kan – zolang je de voedingsaanbevelingen volgt – perfect deel uitmaken van een gezond én duurzaam voedingspatroon. Vlees biedt unieke voedingsstoffen die in beperkte mate voorkomen in plantaardige alternatieven en kan dus een waardevolle rol spelen in een gevarieerd menu.

Vlees schrappen hoeft niet

Gezonder en duurzamer eten betekent niet dat je vlees volledig van het bord moet bannen. Meer plantaardig eten is een terechte aanbeveling, maar vlees hoeft daar niet mee in tegenspraak te zijn. Als je kiest voor de juiste porties en variatie in je voeding aanbrengt, kan vlees bijdragen aan een gezond evenwicht – zonder je ecologische voetafdruk buitensporig te verhogen.

Afwisseling tussen vlees en andere eiwitbronnen, zoals vis, eieren of peulvruchten, draagt bij tot een gevarieerd voedingspatroon en een evenwichtige inname van  andere essentiële nutriënten.

Bij een evenwichtig voedingspatroon hoef je vlees dus niet uit te sluiten, maar wel bewust te integreren binnen een ruimer, gevarieerd voedingspatroon. Meer plantaardig eten betekent in de eerste plaats ook meer volkoren graanproducten, groenten, fruit en noten eten. Zo wordt er optimaal ingespeeld op zowel nutritionele als duurzame doelstellingen.

De vleessector zet bovendien sterk in op het verder verduurzamen van de hele keten. 

Tofu

Zijn vleesalternatieven volwaardige vervangers voor vlees?

Vleesalternatieven zijn niet automatisch gelijkwaardig aan vlees qua voedingswaarde. Vlees levert van nature hoogwaardige eiwitten, goed opneembaar ijzer (heemijzer), vitamine B12 en zink. Deze nutriënten zijn uit vleesalternatieven vaak minder goed opneembaar, niet in voldoende hoeveelheid aanwezig of zelfs volledig afwezig.

Hoewel vleesalternatieven een plaats kunnen hebben binnen een gezond voedingspatroon zijn ze geen volwaardige vervangers van vlees. Het etiket ‘vegetarisch’, ‘veganistisch’ of ‘plantaardig’ zegt op zich weinig over de voedingswaarde van een product en betekent niet dat een product om die reden ‘gezonder’ is. Het is vooral de samenstelling die bepaalt of een product past binnen een gezonde en evenwichtige voeding.

De samenstelling en ingrediënten van plantaardige of vegetarische alternatieven variëren sterk van product tot product. In tegenstelling tot vlees bevatten ze niet altijd de essentiële voedingsstoffen die vlees wel levert. Dat vraagt extra aandacht om het voedingspatroon compleet te maken, in het geval dat die alternatieven geconsumeerd worden ter vervanging van vlees. Bovendien kunnen ze ook rijk zijn aan zout, vet, suiker en additieven die beter niet te vaak en te veel op het menu komen. Om een product correct te beoordelen is het belangrijk om het etiket goed te lezen en te kijken naar de Nutri-Score.

Ontdek hoe de sector zich inzet om te verduurzamen

De sector past maatregelen toe om de uitstoot te verlagen, de biodiversiteit te verhogen, zorgvuldig om te springen met water en om zo circulair mogelijk te werken. 

Lees meer
Veevoeder in de stal
Logo Vlees Wit

Marie-Elisabeth Belpairegebouw
VLAM – 7de verdieping
Simon Bolivarlaan 17, bus 411
1000 Brussel
België

Vlees.be: feiten en info over vlees van bij ons

  • Homepage
  • Gezondheid
  • Dierenwelzijn
  • Duurzaamheid
  • Belgisch vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Contact
  • © Vlees.be
  • Cookieverklaring
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacyverklaring
  • Problocks by Novation
  • Facebook
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact