Naar hoofdinhoud
Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Home vlees Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Afbeelding
Koeien in de weide gras
Duurzaamheid

Duurzaamheid

Past vlees in een duurzaam voedingspatroon? Wat is de impact op het klimaat en het milieu? Hoe zit het met watergebruik of biodiversiteit in de vleesveehouderij? En welke inspanningen doet de landbouwsector om duurzamer te produceren?

Hier vind je een overzicht van de belangrijkste thema’s rond vlees en duurzaamheid:

Rood vlees en andere producten van dierlijke oorsprong zijn essentieel voor onze gezondheid

Klimaatimpact van vleesproductie

Hoe duurzaam is vlees? Ontdek wat de klimaatimpact is van vlees van bij ons en hoe de sector bijdraagt aan klimaatoplossingen via lagere uitstoot, methaanreductie, koolstofopslag en innovatieve technieken.

Lees meer
Blonde aquitaine koe in de weide

Milieu-impact van vleesproductie

Hoe milieuvriendelijk is vlees van bij ons? Lees hoe de veehouderij inzet op minder stikstof, duurzaam watergebruik, verantwoorde soja en biodiversiteit.

Lees meer
Drinkende koe

Watergebruik in de veehouderij

Ontdek hoe veehouders duurzaam omgaan met water en waarom de watervoetafdruk van Belgisch vlees genuanceerder is dan je denkt.

Lees meer
Koeien worden gevoederd

Circulariteit in de vleessector

Ontdek hoe circulariteit werkt in de vleesketen. Van veevoeder met nevenstromen tot biogas, waterrecuperatie en het principe ‘van kop tot staart’: bijna niets gaat verloren.

Lees meer
Koeien in de weide, grazend op het grasland

Bodemgezondheid & nut van graslanden

Wist je dat graslanden koolstof kunnen opslaan? Lees hier hoe veehouders inzetten op gezonde bodems. 

Lees meer

Nieuws over duurzaamheid in de vleessector

Circulariteit
Duurzaamheid
Reststromen voor veevoeder

Van kapotte koekjes tot veevoeder: zo krijgt voedselverlies waarde

Wat hebben gebroken koekjes, bierdraf en bietenpulp met elkaar gemeen? In de Belgische veevoederindustrie is het geen reststroom, maar wel een waardevolle grondstof.

Lees meer about Van kapotte koekjes tot veevoeder: zo krijgt voedselverlies waarde
Ecologie
Duurzaamheid
Koeien in de weide op gras

Daarom zijn graslanden en grazend vee ook belangrijk voor ons milieu

Wist je dat onze vleesveehouders belangrijke inspanningen leveren op vlak van bescherming van de lokale biodiversiteit en het capteren van koolstof? Ontdek hier hoe graslanden en grazend vee bijdragen aan een duurzame toekomst.  

Lees meer about Daarom zijn graslanden en grazend vee ook belangrijk voor ons milieu
Ecologie
Duurzaamheid
Koeien in de weide, grazend op het grasland

Hoe de landbouw ook onze natuur beheert: 5 vragen beantwoord

Om advies te vragen over de haalbaarheid en effectiviteit van bepaalde klimaat- en milieumaatregelen, kunnen Vlaamse rundveehouders hun licht opsteken bij organisatie Boerennatuur Vlaanderen.

Lees meer about Hoe de landbouw ook onze natuur beheert: 5 vragen beantwoord
Dierenwelzijn
Duurzaamheid

Varkenshouder Bart Vergote over zijn sector: “Geen job van 9 tot 5”

De liefde voor de boerenstiel kreeg hij van thuis uit mee, al is geen sector zo in verandering als de zijne. Toch ziet hij heel wat kansen om te investeren in een duurzame toekomst.

Lees meer about Varkenshouder Bart Vergote over zijn sector: “Geen job van 9 tot 5”
Logo Vlees Wit

Marie-Elisabeth Belpairegebouw
VLAM – 7de verdieping
Simon Bolivarlaan 17, bus 411
1000 Brussel
België

Vlees.be: feiten en info over vlees van bij ons

  • Homepage
  • Gezondheid
  • Dierenwelzijn
  • Duurzaamheid
  • Belgisch vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Contact
  • © Vlees.be
  • Cookieverklaring
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacyverklaring
  • Problocks by Novation
  • Facebook
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact