Naar hoofdinhoud
Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Home vlees Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Afbeelding
Onglet in hooi gegaard met geroosterde spruiten en biersausje
Wat zijn de voedingsaanbevelingen voor vlees?

Wat zijn de voedingsaanbevelingen voor vlees?

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) geeft duidelijke richtlijnen voor de wekelijkse consumptie van vlees, gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten over voeding, gezondheid en milieu-impact:

  • Maximaal 300 gram niet-bewerkt rood vlees per week
  • Maximaal 30 gram bewerkt rood vlees of vleeswaren per week

De HGR stelt nadrukkelijk dat vlees niet uit het dieet geschrapt hoeft te worden. Integendeel: het levert essentiële voedingsstoffen  zoals ijzer, vitamine B12 en hoogwaardige eiwitten, die belangrijk zijn voor een goed functionerend lichaam.

Wat is rood vlees?

Rood vlees omvat vers vlees van rund, kalf, varken, schaap, geit of paard. Het gaat om vlees dat enkel is gekoeld, ingevroren of versneden – zonder andere bewerkingen. Kruiden, een lichte panering of een beetje zout zijn toegestaan voor de smaak. Voorbeelden zijn:

  • Vers gehakt
  • Verse worst of hamburger
  • Schnitzel

 

Wat is bewerkt rood vlees?

Bewerkt rood vlees is vlees dat een behandeling onderging om de houdbaarheid te verlengen of de smaak te versterken. Dit gebeurt door:

  • Zouten of pekelen
  • Drogen of roken
  • Toevoegen van additieven zoals nitriet of fosfaat

Voorbeelden hiervan zijn charcuterie, salami, spek, gerookte ham en sommige soorten worst.

Wat zijn de aanbevelingen voor wit vlees?

Voor wit vlees – zoals kip, kalkoen of konijn – zijn op dit moment geen specifieke beperkingen geformuleerd. Onderzoek toont aan dat wit vlees minder impact heeft op de gezondheid en het milieu dan rood vlees. Het kan dus een goed alternatief zijn in een gevarieerd weekmenu.

Wat is de impact van vlees op mijn gezondheid?

Hoewel vlees waardevolle voedingsstoffen bevat, tonen studies aan dat een te hoge consumptie van met name rood en bewerkt vlees bepaalde gezondheidsrisico’s kan vergroten. We lichten de belangrijkste inzichten toe.

Lees meer
Bij de dokter
Logo Vlees Wit

Marie-Elisabeth Belpairegebouw
VLAM – 7de verdieping
Simon Bolivarlaan 17, bus 411
1000 Brussel
België

Vlees.be: feiten en info over vlees van bij ons

  • Homepage
  • Gezondheid
  • Dierenwelzijn
  • Duurzaamheid
  • Belgisch vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Contact
  • © Vlees.be
  • Cookieverklaring
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacyverklaring
  • Problocks by Novation
  • Facebook
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact