Naar hoofdinhoud
Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Home vlees Home vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
Afbeelding
Stukje vlees in de slagerij
Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid gaat over het garanderen van de kwaliteit van voedingsmiddelen en het beperken van gezondheidsrisico’s voor de consument. In België en Europa zijn daarvoor uitgebreide regels en controles vastgelegd die de hele voedselketen bestrijken, van boer tot bord.

Wetgeving op verschillende niveaus

De regelgeving rond voedselveiligheid komt van verschillende beleidsniveaus. Landbouw is sinds 2001 grotendeels een regionale bevoegdheid. De Vlaamse regering vaardigt sindsdien decreten en besluiten uit, bijvoorbeeld rond de beroepskwalificaties van werknemers in de voedselketen en investeringen in de landbouwsector.

Toch blijft voedselveiligheid in essentie een federale bevoegdheid. De federale minister van Landbouw en de federale overheid zijn verantwoordelijk voor de algemene voorschriften en voor de coördinatie van het beleid.

Daarnaast speelt ook de Europese Unie een belangrijke rol. Heel wat Belgische wetgeving over landbouw, veeteelt en voedselproductie vloeit rechtstreeks voort uit Europese verordeningen en richtlijnen. De EU legt normen vast voor levensmiddelenhygiëne, diergezondheid, plantgezondheid en verontreiniging en residuen. Ze ontwikkelde ook systemen als het snelle waarschuwingsnetwerk RASFF en het traceersysteem TRACES. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) levert bovendien onafhankelijk wetenschappelijk advies als basis voor de normen.

Toezicht en controle: het FAVV

De uitvoering en controle van de regels gebeurt in België door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dit agentschap waakt over de volledige voedselketen en beschermt zo de gezondheid van mens, dier en plant. Elke schakel in de keten moet geregistreerd zijn bij het FAVV. Het herkenbare blauwe goedkeuringsattest dat je terugvindt bij slagers, bakkers of restaurants, toont aan dat het bedrijf aan alle voorschriften voldoet.

Het FAVV werd opgericht in 2000 en telt ruim 1.200 medewerkers. Daarnaast werkt het samen met zelfstandige dierenartsen, externe laboratoria en nationale referentielaboratoria voor analyses en inspecties. Zo garandeert het agentschap dat de regels in heel het land correct worden toegepast.

Dankzij deze combinatie van regionale, federale en Europese regels, en het nauwgezette toezicht van het FAVV, kan je in België rekenen op een veilige voedselketen. Dat geeft je als consument de zekerheid dat het vlees van bij ons niet alleen lekker en vers is, maar ook voldoet aan de strengste normen voor voedselveiligheid.

Vlees van bij ons staat voor topkwaliteit

Dankzij kwaliteitslabels kun je met een gerust hart kiezen voor vlees dat veilig, traceerbaar en betrouwbaar is. Ontdek hier welke labels bestaan en wat dat zegt over vlees van bij ons. 

Lees meer
Varkensstoofvlees
Logo Vlees Wit

Marie-Elisabeth Belpairegebouw
VLAM – 7de verdieping
Simon Bolivarlaan 17, bus 411
1000 Brussel
België

Vlees.be: feiten en info over vlees van bij ons

  • Homepage
  • Gezondheid
  • Dierenwelzijn
  • Duurzaamheid
  • Belgisch vlees
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Contact
  • © Vlees.be
  • Cookieverklaring
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacyverklaring
  • Problocks by Novation
  • Facebook
  • Duurzaamheid
    • Klimaatimpact
    • Milieu-impact
    • Watergebruik
    • Bodem & graslanden
    • Circulariteit
  • Dierenwelzijn
    • In de praktijk
    • Reglementering
    • Verdoofd slachten
    • Diergezondheid
  • Gezondheid
    • Voedingsaanbevelingen
    • Voedingsstoffen
    • Vlees in verschillende levensfases
    • Impact op gezondheid
    • Duurzaam & gezond voedingspatroon
  • Belgisch vlees
    • Kwaliteit: controle & traceerbaarheid
    • De keten
    • Economisch belang
  • Nieuws
  • Slagersopleidingen
  • Vlees kiezen & bereiden
  • Contact