Zijn vleesalternatieven gezond?

Veel zogenaamde ‘vleesvervangers’ bevatten vaak veel calorieën, zout en additieven, en zijn sterk bewerkt (volgens de NOVA-indeling soms zelfs ultrabewerkt). Kant-en-klare vegetarische vervangproducten zijn bovendien niet noodzakelijk minder vet dan vlees of vleeswaren.

In 2019 publiceerde Test Aankoop een artikel over nieuwe vegetarische hamburgers, waarin ze burgers op basis van plantaardige producten “niet beter, niet gezonder en ultrabewerkt” noemen. Uit hun onderzoek bleek dat de vegetarische burgers veel additieven bevatten en vaak ook meer zout, suiker, verzadigde vetten en minder vezels.

Plantaardige vetten gebruiken om eten te bereiden biedt trouwens geen garantie op gezondheid: het gebruik van plantaardige vetten bij ultraprocessing, zoals bij vleesvervangers vaak het geval is, kan ook schadelijke industriële transvetzuren of toxische aldehyden opleveren, en op die manier bijdragen tot een hoger risico op welvaartsziekten.