Vlees binnen Belgische eetgewoonten

Gezondheid Vlees binnen Belgische eetgewoonten

De Belg geniet regelmatig, maar met mate, van een stukje vlees.

 

Vlees blijft een belangrijk element in het eetpatroon van de Belg. Op een gemiddelde dag eet 81% van de Belgen vers vlees of vleesbereidingen.  

Het thuisverbruik van vers vlees daalde in 2018 lichtjes, van 17,5 kilogram naar 16,8 kilogram per persoon. Dit thuisverbruik dekt driekwart van het totale verbruik van vlees, de rest consumeren we bijvoorbeeld op restaurant. Het merendeel van de Belgen wisselt vers vlees regelmatig af met gevogelte, vis en vegetarische alternatieven: 56% verklaart minstens 4 keer per week vlees of gevogelte te eten, en 37% eet het 1 tot 3 keer per week (23% eet het vaker dan 5 keer per week, 7% minder vaak dan 1 keer per week of nooit). 

 

De Belg blijft dus regelmatig, maar met mate, genieten van een stukje vlees. Dit vanwege de smaak, zijn of haar eetgewoonten, of vanwege de nutritionele waarde van vlees. De herkomst van vlees wordt trouwens steeds belangrijker als aankoopcriterium: 94% van de Belgen hecht belang aan die herkomst en geeft de voorkeur aan vlees van bij ons.

Belgen kopen minder vaak vlees dan vroeger, maar per winkelbezoek nemen we wel meer vlees mee naar huis. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat we opnieuw meer buitenshuis gaan eten en vlees vaker afwisselen met gevogelte, vis en vegetarische voedingswaren. De meeste Belgen (65%) geven aan dat vlees voor hen in een gezond voedingspatroon past omdat het essentiële voedingsstoffen bevat.

Lees hier meer over het vleesverbruik en het thuisverbruik van vlees van de Belg.