De omstandigheden waarin dieren gehouden worden tijdens elke schakel van de keten spelen voor steeds meer consumenten een grote rol bij de aankoop van vlees. Ze geven er vaker de voorkeur aan om een stukje vlees te kopen waarbij in het proces de nodige aandacht werd besteed aan dierenwelzijn. Mensen stellen zich terecht vragen over de omstandigheden waarin dieren gekweekt en geslacht worden en wat de reglementering hieromtrent is. Het debat naar aanleiding van het verbod op onverdoofd slachten is hier een duidelijk voorbeeld van.
De sector vindt die evolutie uitermate belangrijk en stimuleert dierenwelzijn in de landbouw tussen sectorverenigingen en de overheid. De hele sector houdt daarbij ook voortdurend de vinger aan de pols. De kijk op en de aanpak van dierenwelzijn evolueren bovendien continu door nieuw verworven inzichten en technologische ontwikkelingen. Responsabilisering en duidelijke communicatie zijn daarin van groot belang.
Net door die verhoogde aandacht staat Belgiƫ aan de absolute wereldtop op het vlak van traceerbaarheid en voedselveiligheid. Ons land onderscheidt zich ten slotte door een systeem van integrale ketenbewaking (IKB), waarbij elke schakel in de productie, van riek tot vork, zich moet houden aan strenge normen die gecontroleerd worden door onafhankelijke controleorganen.