Nutritionele waarde

Gezondheid Voedingsstoffen in vlees Nutritionele waarde

De nutritionele waarde of voedingswaarde van vlees is uniek. Vlees bevat voedingsstoffen die van essentieel belang zijn voor ons lichaam: hoogwaardige eiwitten en een hele reeks vitaminen, in het bijzonder vitamine B12, dat voornamelijk in dierlijke producten te vinden is. Daarnaast bevat vlees ook mineralen in een goed opneembare vorm, zoals ijzer en zink. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Bovendien spelen ze ook een belangrijke rol in het onderhoud van onder andere de spiermassa, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de stofwisseling van zowel kinderen als volwassenen. Deze voedingsstoffen zijn van nature niet in dezelfde mate aanwezig in andere voedingsmiddelen, ofwel in minder goed opneembare vorm.

Vlees bevat voedingsstoffen die van essentieel belang zijn voor ons lichaam: hoogwaardige eiwitten, vitaminen, en mineralen zoals ijzer en zink.

Veel van deze essentiële voedingsstoffen worden beter opgenomen uit vlees of vleesproducten dan uit andere levensmiddelen. De Belg eet gemiddeld 111 gram vlees per dag. 100 gram mager vlees bevat ongeveer 20 tot 25 gram goed verteerbare hoogwaardige eiwitten. Een stukje mager rundvlees van slechts 100 gram is goed voor 78% van onze dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine B12. Daarnaast zorgt datzelfde stukje vlees voor 15% van de hoeveelheid ijzer en 41% van de hoeveelheid zink die we dagelijks nodig hebben.

Vitamine B12 draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen en de normale werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem. Het is enkel te vinden in vlees en andere dierlijke producten op basis van zuivel, eieren en vis. Daarom is het niet vanzelfsprekend om deze vitamine goed te vervangen in een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Het is sowieso erg moeilijk om de nutritionele waarde van vlees volledig te vervangen door eiwitvervangers. Wie vlees en andere dierlijke producten uit zijn voeding weert, moet dus vaak aanvullen met supplementen om gezondheidsproblemen door vitamine- en mineralentekorten te vermijden.