Het dier van kop tot staart gebruikt

Dierenwelzijn en duurzaamheid Duurzaamheid van vlees Het dier van kop tot staart gebruikt

Dierlijke productie is een schoolvoorbeeld van circulariteit: het voedselverlies blijft heel beperkt.

Vleesverwerking 3

Wanneer er sprake is van dierlijke productie, is het belangrijk te benadrukken dat het voedselverlies heel beperkt blijft. Dierlijke productie is van oudsher een schoolvoorbeeld van circulariteit: alles van het dier wordt immers gebruikt of dient als grondstof of hulpstof. Zo blijft de kring gesloten, uit respect voor het dier en om het klimaat te sparen. Dierlijke aanwezigheid en dierlijke mest dragen bovendien positief bij aan de bodemstructuur en -vruchtbaarheid.

Dierlijke producten die niet (rechtstreeks) voor menselijke consumptie dienen, komen uiteindelijk in allerhande andere eindproducten terecht. Denk aan remblokken, laarzen, bouwmaterialen, porselein, zeep, cosmetica, snoepgoed, verfborstels en dierenvoeding, maar ook aan filmrolletjes, fotopapier, kurk, koper, zink en brons, batterijen, waspoeder, computerchips en conditioner. De hartkleppen van varkens worden ook gebruikt voor mensen met hartaandoeningen.

 

Door vers vlees te bereiden met behulp van eeuwenoude technieken zoals drogen, roken, zouten en koken, kunnen producten langer bewaard worden. Ook op dat vlak gaat dus niets verloren.

Restproducten van de varkenshouderij worden gebruikt voor minstens 180 toepassingen. De Nederlandse kunstenares Christien Meindertsma maakte het boek PIG 05049, waarin alle toepassingen opgelijst worden waarvoor één varken gebruikt kan worden.

Net omdat zo veel eindproducten hun oorsprong vinden in de veehouderij en er dus vrijwel niets van het dier verloren gaat, zet de vleessector volop in op efficiëntie én op duurzaamheid.