De oproep om minder vlees te eten wordt te snel en onterecht gezien als een vraag om vlees integraal te schrappen uit ons voedingspatroon.
Een stukje vlees past binnen een gezond voedingspatroon. Een algemene oproep om minder vlees te eten wordt te snel en onterecht gezien als een vraag om vlees integraal te schrappen uit ons voedingspatroon. Geen vlees eten maakt het immers moeilijk om voldoende essentiƫle voedingsstoffen op te nemen. Omdat vlees veel van deze voedingsstoffen bevat, is het niet nodig om veel vlees te eten.
De laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (2014) wijst uit dat de Belg gemiddeld 111 gram vlees per dag eet, waarvan 63 gram vleesbereidingen (bv. vleeswaren, hamburgers en worst) en 48 gram vers vlees. Mannen eten doorgaans meer vlees dan vrouwen (respectievelijk 132 gram en 88 gram per dag). Een gezonde regel is om je bord voor de helft te vullen met groenten, een vierde met aardappelen of volkoren graanproducten en een vierde met vlees, vis, ei, peulvruchten of andere vervangproducten.
Het WCRF (World Cancer Research Fund) beveelt aan om niet meer dan 700-750 gram (rauw gewogen) rood vlees per week te eten en om vlees af te wisselen met gevogelte, vis, ei of plantaardige vervangproducten. 700-750 gram rauw gewogen vlees komt overeen met zo'n 350-500 gram bereid vlees. De Belgische Hoge Gezondheidsraad raadt aan om maximum 300 gram rood vlees en niet meer dan 30 gram bewerkt vlees te eten per week. Sommige wetenschappers zijn het niet eens over dat advies met betrekking tot de consumptie van rood en bewerkt vlees. Velen stellen zich ook vragen bij de slechte reputatie die rood vlees krijgt in vergelijking met wit vlees.
Onlangs stelde een grondige kwaliteitsanalyse van alle beschikbare studies dat het bewijs om vlees af te schilderen als ongezond zwak tot zeer zwak is. De onderzoekers stelden dan ook - tegen de gangbare voedingsrichtlijnen in - dat er geen reden is om vleesmindering te beogen omwille van gezondheidsredenen.