Canadese studie: vlees minderen heeft geen gezondheidsvoordelen

Canadese studie: vlees minderen heeft geen gezondheidsvoordelen

Nieuws Canadese studie: vlees minderen heeft geen gezondheidsvoordelen
Gepubliceerd op 03 december 2020

Een grootschalige studie bij 54.000 mensen, uitgevoerd door onderzoekers aan de Canadese universiteiten McMaster en Dalhousie, toonde aan dat rood en bewerkt vlees minderen weinig impact heeft op de gezondheid.

 

Een panel van internationale wetenschappers oordeelde dat de meeste mensen hun huidige hoeveelheden van rood en bewerkt vlees kunnen blijven eten. De onderzoekers voerden vier systematische studies uit met een controlegroep, waarbij ze zich toespitsten op de impact van rood en bewerkt vlees eten op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en kanker.

In een analyse van twaalf proeven bij 54.000 mensen vonden de onderzoekers geen statistisch significante link tussen het consumeren van vlees en het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes of kanker.

In de vierde analyse, die bestond uit drie systematische – zogenaamde ‘cohorte’ – studies, waarbij mensen gedurende lange tijd opgevolgd werden, werd een kleine vermindering in het risico op deze aandoeningen waargenomen bij mensen die hun aantal porties rood of bewerkt vlees per week verminderden met drie, maar het verband was onzeker.

Een vijfde analyse onderzocht de houding van mensen tegenover vlees: daaruit bleek dat mensen vlees eten omdat ze het gezond vinden en omdat ze het lekker vinden, en zijn vleeseters daarom terughoudend om hun eetpatroon aan te passen.