Consument kocht het afgelopen jaar meer dan ooit korte keten

Consument kocht het afgelopen jaar meer dan ooit korte keten

Nieuws Consument kocht het afgelopen jaar meer dan ooit korte keten
Gepubliceerd op 16 juli 2021

Het afgelopen jaar kochten veel meer Belgen bij lokale landbouwbedrijven dan ooit te voren. 44% meer gezinnen kocht tijdens de eerste helft van 2020 rechtsreeks bij een lokaal landbouwbedrijf ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het volume van lokaal aangekocht vlees steeg zelfs met 55%, of 1600 ton. De consument heeft duidelijk een groeiende interesse voor een duurzaam en lokaal alternatief en is op zoek naar een nauwer contact met de producent.

Uit recent marktonderzoek van VLAM en het Steunpunt Korte Keten blijkt dat dat bijna de helft (47%) van de Vlaamse consumenten ‘oorsprong’ selecteert als een belangrijke factor bij de aankoopbeslissing. Ook geven ze aan de lokale economie te willen steunen. 50-plussers vinden het snelst hun weg naar de korte keten maar het aandeel van de jongere bevolkingsgroep in dit verhaal is ook flink toegenomen.

Momenteel zijn er zo’n 154 Vlaamse hoeveslagers. Jonge landbouwers die zelf waarde willen toevoegen volgen steeds vaker een opleiding tot beenhouwer of commercialiseren zelf hun vlees door samen te werken met ambachtelijke slagers. Breng een bezoekje aan www.rechtvanbijdeboer.be en vind een hoevewinkel bij jou in de buurt.

Meer over de korte keten