De mens is een alleseter

De mens is een alleseter

Nieuws De mens is een alleseter
Gepubliceerd op 05 augustus 2021

Doorheen de evolutie van de mens paste ons lichaam zich aan om ook vlees te eten. Dit kan je bij de moderne mens zien aan het gebit en aan het spijsverteringsstelsel. We hebben zowel een set snijtanden als een set kiezen, goed voor het snijden van vlees en het malen van planten. Ook ons spijsverteringsstelsel is aangepast om zowel voedingsstoffen uit vlees als uit planten op te kunnen nemen.

Vlees is een bron van heel wat essentiële voedingsstoffen, waaronder hoogwaardige en makkelijk verteerbare eiwitten en een hele reeks vitaminen en mineralen in een goed opneembare vorm, zoals ijzer en zink. Deze voedingsstoffen dragen bij aan de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen en het onderhoud van de spiermassa, het zenuwstelsel en het immuunsysteem van zowel kinderen als volwassenen.

Veel van deze essentiële voedingsstoffen worden ook beter opgenomen uit dierlijke producten dan uit plantaardige producten.

Vlees zonder meer schrappen kan dus leiden tot voedingstekorten. Regelmatig een portie vlees eten kan daarentegen bijdragen tot een adequate inname van hoogwaardige eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen.