“Kwakkelkleuters” hebben baat bij voedingspatroon van rundvlees, boter en volle melk

“Kwakkelkleuters” hebben baat bij voedingspatroon van rundvlees, boter en volle melk

Nieuws “Kwakkelkleuters” hebben baat bij voedingspatroon van rundvlees, boter en volle melk
Gepubliceerd op 16 juli 2021

Nederlandse pediater Ellen Van der Gaag onderzocht het verband tussen kinderen die veel en vaak ziek zijn en hun voedingspatroon. Uit haar studie blijkt dat deze zogenaamde kwakkelkleuters aanzienlijk beter reageren op ziekte wanneer zij een voedingspatroon aannemen met groene groenten, maar ook voldoende rundvlees, boter, volle melk en groene groenten. “De kinderen knapten op. De infecties verdwenen niet, maar ze kregen minder vaak koorts en hoestten minder.” Zoals de meeste ouders zeiden: “ze rollen met deze voeding sneller door de infectie heen, het lichaam kan het beter oplossen.”

Dokter Van der Gaag onderzocht het voedingspatroon van de zogenaamde kwakkelkleuters. Dat zijn kinderen die van de ene infectie in de andere sukkelen. Leg dit voedingspatroon naast dat van gezonde kindjes en je ziet dat er veel minder vlees, volle melkproducten en groene groenten op het menu staan.

Hieruit volgde een klinische studie. De ene helft patiëntjes volgde het voedingsadvies van dokter Van Der Gaag: drie keer per week 60 gram rundvlees, vijf keer per week groene groenten, dagelijks een groot glas van 300 ml volle melk en steevast boter op hun boterhammen. De andere helft fungeerde als controlegroep: deze groep kinderen bleven eten zoals ze voorheen deden. Een half jaar later constateerde dokter Van der Gaag dat de groep met het aangepaste voedingsadvies aanzienlijk minder ziektedagen doormaakte dan de controlegroep. Ook normaliseerde het lichaamsgewicht van de kinderen dat voor de studie ondergewicht te kampen had. De kinderen die al wat zwaarder waren kwamen niet bij en ook was er geen negatieve impact op hun cholesterolwaarden.

Meer over de voedingswaarde van vlees