Test-Aankoop: “Beste vlees haal je bij de slager”

Test-Aankoop: “Beste vlees haal je bij de slager”

Nieuws Test-Aankoop: “Beste vlees haal je bij de slager”
Gepubliceerd op 04 december 2020

Consumentenorganisatie Test-Aankoop ging op zoek naar het beste verse rundvlees. Uit hun vergelijkende studie blijkt dat vlees dat je bij de slager haalt beter scoort dan vlees uit de supermarkt, zowel op vlak van smaak als op vlak van kwaliteit. Biologisch vlees is niet per se lekkerder, maar kent wel andere voordelen, klinkt het bij Test-Aankoop.

Voor de studie kocht de consumentenorganisatie 39 stalen vers rundvlees, bijna allemaal van Belgische origine. 10 stalen waren afkomstig van supermarkten, 11 kwamen uit biowinkels. Voor 18 anderen gingen ze langs bij zelfstandige slagers, waarvan 8 met een biolabel.

header3

Volgens hun expertenpanel kwam vlees van de slager als beste uit de bus. Dit vlees is afkomstig van vrouwelijke runderen, die pas op latere leeftijd geslacht worden. Daardoor is het vlees over het algemeen sappiger en smaakvoller. Wie vlees bij de slager koopt, kan ook makkelijker de herkomst van het vlees achterhalen, waardoor de consument bewust voor lokaal en dus duurzamer vlees kan kiezen.

Minder lekker volgens de experten van Test-Aankoop: (niet-biologisch) vlees van de supermarkt. Supermarkten gebruiken vaak jonge mannelijke runderen voor hun rundvlees. Deze dieren zijn vaak iets magerder, wat tot minder sappig en minder lekker vlees zou leiden.

Biologisch vlees bleek uit de tests van Test-Aankoop niet gezonder of lekkerder te zijn. Het biologisch vlees dat zij aankochten bevatte wat meer vet dan niet-biologisch vlees. Rauw rundvlees is echter sowieso relatief mager.