Test Aankoop: “Vleesvervangers vervangen vlees niet altijd”

Test Aankoop: “Vleesvervangers vervangen vlees niet altijd”

Nieuws Test Aankoop: “Vleesvervangers vervangen vlees niet altijd”
Gepubliceerd op 19 augustus 2021

Consumentenorganisatie Test aankoop onderzocht de etiketten van 37 kant-en-klare vleesvervangers. Die blijken vlees niet altijd even goed te vervangen: “Vleesvervangers bevatten zelden toegevoegde vitamine B12 en ijzer”, klinkt het.

Rood vlees is een unieke bron van essentiële voedingsstoffen, door zijn hoge concentratie van vitamine B12, eiwitten en mineralen als ijzer en zink. Deze voedingsstoffen zijn van nature niet in dezelfde mate aanwezig in andere voedingsmiddelen, of in minder goed opneembare vorm.

Om na te gaan hoe vleesvervangers zich nutritioneel verhouden ten opzichte van vlees, analyseerde Test Aankoop de twee productcategorieën aan de hand van de factoren eiwitgehalte en de verrijking met vitamine B12. “Afgezien van soja zijn plantaardige eiwitten van lagere kwaliteit dan dierlijke. Hierdoor moeten vegetariërs tussen de 20 en 30 procent meer eiwitten innemen dan mensen met een gemengd voedingspatroon. Het is daarom belangrijk dat erop wordt toegezien dat vleesvervangers worden verrijkt met vitamine B12 en ijzer, iets dat zelden het geval bleek te zijn volgens onze test,” zegt woordvoerder van Test Aankoop Simon November. (Bron)

Ondanks een Nutri-Score van A of B bij veel vleesvervangers, vind je veel van deze producten toch terug in de rode bol naast de voedingsdriehoek. Voor de producten in deze bol wordt aangeraden dat je ze zo weinig mogelijk eet. In 11 van de 37 geanalyseerde producten bleek het vetgehalte te hoog. Bij 18 van de onderzochte producten stelde Test Aankoop vast dat het zoutgehalte te hoog ligt.

Leer hier meer over de unieke nutritionele waarde van vlees