WHO vraagt om op te letten met vleesvervangers

WHO vraagt om op te letten met vleesvervangers

Nieuws WHO vraagt om op te letten met vleesvervangers
Gepubliceerd op 22 februari 2022

Steeds meer mensen eten minder of geen vlees meer, en grijpen hiervoor te makkelijk naar vleesvervangers. In het laatste nieuwe factsheet van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ‘Plantaardige diëten en hun impact op gezondheid, duurzaamheid en milieu’ wordt duidelijk dat vele van deze vleesvervangers niet bepaald beter zijn voor onze gezondheid.

“We mogen niet vergeten dat plantaardige eetgewoonten sterk van elkaar kunnen verschillen en niet automatisch als gezond moeten worden beschouwd."

Dr. Kremlin Wickramasinghe, waarnemend hoofd van het Europese bureau van de WHO voor de preventie en beheersing van niet-overdraagbare ziekten.

Veel plantaardige vleesvervangers kunnen geclassificeerd worden onder de noemer ‘ultra-bewerkt voedsel’ (UBV). Dit houdt concreet in dat ze een hoge energiedichtheid hebben en bovendien rijk zijn aan zout, verzadigde vetten en vrije suikers. Dit staat in contrast met hun lage niveaus van voedingsvezels, vitaminen en mineralen die je wel vindt in dierlijke- en minimaal bewerkte plantaardige producten.

"Het streven naar een gezonder leven en een gezonder milieu verandert de eetgewoonten van de mensen in de hele Europese regio van de WHO," zei Dr. Kremlin Wickramasinghe, waarnemend hoofd van het Europese bureau van de WHO voor de preventie en beheersing van niet-overdraagbare ziekten, "maar we moeten niet vergeten dat plantaardige eetgewoonten sterk van elkaar kunnen verschillen en niet automatisch als gezond moeten worden beschouwd."

Auteur van de nieuwe factsheet Dr. Afton Halloran roept op om waakzaam te blijven: “Door de commercialisering van plantaardige voeding als zijnde gezond, moeten we onze aandacht erbij houden. Van fruit en groenten zijn we zeker dat ze een gunstig effect hebben op onze gezondheid, maar er zijn ook veel kant-en-klare vleesvervangers op de markt gekomen. Het is belangrijk om de samenstelling van deze ‘gezonde’ producten in de gaten te blijven houden.”

Bron: WHO